Sık Kanatlı Hücreli Fan
Sık kanatlı hücreli (aspiratörler) fanlar çift cidar galvanizden imal edilir. Dış yüzeyi 1 mm, iç yapısı ise 0.7 mm kalınlığındadır. Kaya yünü izolasyon malzemesinin kalınlığı iki cidar arasında 0.5 mm’dir. Hücreli fanın gövdesi, galvaniz kısımların bir araya getirilerek köşelerine plastik parçalar monte edilmesiyle meydana gelir. Fanın gövdesine iç fan ve motor yerleştirilir. Hücreli fanın servis kapısı ve kapı kolları monte edilerek istenilen yapı oluşturulur.
Kullanılan iç fanın kanatçıkları öne eğimlidir. Fanın devir sayısı ve ses seviyesi düşüktür. Kanat aralıkları sıktır. Davlumbaz şeklinde üretilen fanın yapısı, havanın sıkıştırılarak uzun mesafelere kadar atılabilmesini sağlar. Fanın milleri uzun süreli çalışma şartlarına ve aşırı sıcaklara karşı dayanıklıdır. Hücreli fanın iç yapısında kullanılan motor 380 Volttur. Motorlar isteğe göre Ex proff seçilebilir. Bu sayede yangın tehlikesi , çalışma esnasında kıvılcım çıkması engellenerek önlenir.
Kasnakların konik bağlantı burçları, motor ve fan miline bağlanarak motorda oluşan güç iç fana aktarılır. Motor ve iç fanın paralel olmasına dikkat edilir. Böylece dönme hareketi sağlıklı bir şekilde devam eder. Vantilatör olarak kullanılacak fanlara filtre eklenerek mekana verilecek taze hava temizlenir. Aspiratör amaçlı kullanımlarda dışarıya zararlı maddelerin atılmasını önlemek için hücreli fanın hava girişinden önce filtre takılması gerekmektedir.
Nerelerde kullanılır?
Havanın tazelenmesi için kullanılan sık kanatlı hücreli aspiratörler (fanlar), toz ve parçacıkların bulunmadığı; depolarda, mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, sığınaklarda, ve spor tesislerinde kullanılabilir.
Hücreli Fanların Avantajları
Hücreli Aspiratör ve Vantilatörler büyük kapalı mekanların havalandırma ihtiyacını karşılamak için 1.100 – 75.000 m³/h hava debisi aralığında 7 değişik tipde standart ve seri olarak üretilir.Isıtma ve soğutma ihtiyacı olmayan kapalı mekanlarda doğal havalandırma yoluyla havalandırma ihtiyacı giderilemediğinden mekanik tesisata ve bununla birlikte fana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada avantajlı yapısı ve çalışma prensibi sayesinde hücreli fanlar daha çok tercih edilmektedir.
Fonksiyonel yapıları gereği sessiz çalışırlar ve filtreler yardımıyla çalışma alanları genişletilebilir. Böylelikle filtreler takılarak dışarıdan alınan havanın temizlenmesi ve bu temizlenen havanın iç mekana havalandırma kanalları yardımıyla dağıtımı sağlanmış olur.